Rendelőnk telefonszáma:

+36 20 296 0875

Amennyiben a szám foglalt kérjük hívja a központi recepciónkat az alábbi elérhetőségen

+36 1 700 3930

Fogtömés - így őrizzük meg a lyukas fogat még évtizedekig! 

 
A fogszuvasodás - közismert nevén a "lyukas fog" - az egyik leggyakoribb fogászati probléma. A fogromlást okozhatják alkati, életmódbeli, szájhigiénés tényezők is. A szuvas fogra a leggyakrabban alkalmazott gyógyír a fogtömés, amellyel még hosszú évtizedekre megtarthatjuk kitűnően funkcionáló, erős fogunkat.
 

Mi is az a fogtömés?

 
A fogászatban tömés alatt azt a műveletet értjük, mely során különböző anyagok fogba helyezésével helyreállítjuk a sérült fog egységét. A fog tömése fúrással kezdődik, amikor is a fogorvos feltárja a szuvas részeket, és megtisztítja az érintett részeket. Az így keletkezett lyukat tölti ki a fogtömő anyaggal. 
 
Töméskor tehát a szuvas részt mindenképpen el kell távolítani, ezután tömhető be a lyuk, amelyre többféle anyag is használható:
 

Esztétikus, kompozit tömések

 
Az esztétikai fogászat a töméseket minden esetben fémmentes, általában fényre kötő tömőanyagból készíti, amely segítségével a fogakkal megegyező színű, természethű hatás és tartós eredmény érhető el.
 
Az esztétikus tömések készítése során ún. kompozit (kerámia szemcsékkel töltött műanyag) tömőanyagokat használunk, melyek legfőbb előnye a kiváló esztétikai hatás. Ezenkívül kevesebb foganyag feláldozását teszik szükségessé az előkészítés során, bizonyos esetekben pedig fúrás nélkül is lehetséges a sérült fogfelszínek javítása, vagy a fogak formai korrekciója.
 
Ugyanezen anyagok egyszerű, gyors és esztétikus megoldást adnak még a metsző, vagy frontfogak hiányzó darabkáinak pótlására. Ilyenkor a fogorvos a fogat fényre kötő tömőanyaggal építi fel - a megoldás láthatatlan, az eredmény tökéletesen természetes. 
 

A fogszuvasodás az egyik leggyakoribb fogászati probléma

 
Rendszeres otthoni és rendelői szájhigiéniai ápolással megelőzhető lenne. A lyukas, szuvas fogak kezelésére általában a fog tömése a megfelelő módszer. 
 
Töméskor tehát a szuvas részt mindenképpen el kell távolítani, ezután tömhető be a lyuk, amelyre többféle anyag is használható. 
 

Mi is az az inlay és onlay betét?

 
Létezik tömés porcelánból és az arany is használható tömések készítésére. Mindkettő viszonylag drága, de az aranyat nagyon jól tolerálja az ínyszövet, és jól tűri a terhelést is, akár 20 évig is a fogban maradhat. Sem a porcelán, sem az arany nem színeződik el.
 
Előfordul, hogy túl nagy hiányok esetén már nem lehet töméssel helyreállítani a fog struktúráját, ilyenkor fogpótlások készítéséhez kell folyamodni.
Tehát ha idővel egy tömés cserére, pótlásra szorul, elvégezhető a beavatkozás biztonsággal. Ha pedig nem a tömés esik ki, tehát hiányozna egy fogdarab (a fognak az egyik sarka, esetleg a teteje), az orvos javasolhatja a fogat biztonságosabban kiegészítő és megvédő betét (inlay, vagy onlay) elkészítését.
Az inlay vagy onlay betétek egyfajta „ragasztott tömések”, melyek fogtechnikai laborokban készülnek, s végül szilárd állapotban beragasztással kerülnek a fogüregbe, tehát pótlásnak minősülnek már.
Nagy előnyük, hogy segítségükkel a megmaradt fogszövet megmenthető, megtartható.
 

Mi a különbség a préskerámia és a direkthéj között?

 
direkt restauráció a legkorszerűbb módszer a sérült, szuvas, elszíneződött, esetleg zománchibákkal rendelkező fogak helyreállítására, elsősorban a frontfogak esetében használatos.
A direkt héj esztétikus fehér tömőanyagból kerül kialakításra, melyet a frontfogak felszínére nagyon precízen visz fel a kezelőorvos.
A kezelés segítségével a lehető legjobb mechanikai és esztétikai hatás érhető el, s csak a beteg szövetek eltávolítására van szükség, az eredmény pedig tartós és esztétikus lesz.
A beavatkozás során nagy hangsúlyt kap a természetes fogformák és szín kialakítása, így a kezelt fogak szabad szemmel megkülönböztethetetlenek lesznek a saját fogaktól.
A direkt héj a legkevesebb zománc anyag veszteséggel jár.
 
foghéjak egyedileg porcelánból készített vékony rétegek, amelyeket a fogorvos a fogakra ragaszt, ezáltal esztétikus hatást ér el. A porcelán héjnál első körben a fogorvos kialakítja a felületet, vesz egy lenyomatot, amit elküld a fogtechnikába, ahol a fogtechnikus elkészíti a héjat, amikor ez vissza kerül a rendelőbe, az orvosnak már annyi dolga van, hogy felragassza véglegesen és ezáltal egy csodaszép eredményt kapnak.
A héjak tehát a fogak felszínét részben, vagy egészében befedő fogpótlás típusok. Ez az egyik legesztétikusabb fogpótlás, mert teljesen fémmentes és tartós, illetve az elszíneződött fogak esetében sikerrel alkalmazható.
 
 
A préskerámia fémmentes pótlás, amely nem allergizál, emellett a préskerámia technológiával kiemelkedő esztétikai hatást lehet elérni inlay-ek, onlay-ek, héjak készítésénél.
 

 
Keresse időpontért ügyfél-szolgálatunkat vagy kérjen visszahívást.
 

 


Visszahívást kérek


Grand Park Dental fogászati szakrendelő

Szolgáltatásaink

Szolgáltatásaink

Tekintse át, hogy milyen szolgáltatásokat vehet igénybe fogorvosaink segítségével!

Megnézem
Fogorvosaink

Fogorvosaink

Fogorvosaink és munkatársaink várják, hogy szakszerű segítséget nyújtsanak a panaszaira.

Megnézem
Időpontfoglalás

Időpontfoglalás

Időpontot kérek fogorvosi kezelésre vagy szűrésre!

Megnézem
Kapcsolat

Kapcsolat

Írja meg miben segíthetünk és szívesen visszahívjuk!

Megnézem