Rendelőnk telefonszáma:

+36 20 296 0875

Amennyiben a szám foglalt kérjük hívja a központi recepciónkat az alábbi elérhetőségen

+36 1 700 3930

Nagyon fontos, hogy gyermekeink napi rutinjába már az első perctől beépítsük a korának megfelelő szájápolást. Érdemes ezt a gyerek életkorára szabva megtanulnunk, hogy amikor majd nagyobbacska lesz, természetessé váljon számára, minden általunk ellesett mozdulat. De hogyan is kell szabályosan fogat mosni? És hogy tanítsuk meg ezt a gyereknek úgy, hogy meg is jegyezzék? Cikkünkből most megtudhatod! 

Először is szülőként nagyon fontos, hogy tudjuk, életszakaszonként más és más szabályok vonatkoznak a gyermekek szájápolására. Babakorban - amikor még nincsenek fogacskák -  étkezések után elég, ha egy tiszta, puha kendővel áttöröljük a baba ínyét. Ez sima vízzel fogkrém használata nélkül történjen. 

Az első fogak megjelenésekor már jócskán változik a feladatunk, leginkább akkor, amikor egymás mellett elhelyezkedő fogak bújnak elő. Ilyenkor ugyanis már maradhat ételmaradék a pici fogai közt, ha nem vagyunk alaposak és ez a különböző baktérium szaporulat következtében már hozhat magával elváltozásokat. Négy-hat hónapos korban, a gyermek fogmosásához már használhatunk nagyon puha sörtéjű gyerekfogkefét, alacsony fluoridtartalmú gyerekeknek fejlesztett fogkrémmel, de vigyázzunk, hogy a pici ne nyelje le az abból keletkező habot. Mivel kiköpni még nem tudja a tisztítás végén egyszerűen csak törölje le az ajkakról és ki a szájüregből a fogkrémmaradékot - ami bent marad csak jót tesz, a szájüregben maradt fluorid óvja a fogakat.

A fogtisztítás menete a következő legyen a 4-6 hónapos életkorban: 

A fogkefére borsónyi nagyságú benedvesített fogkrémet téve, finoman helyezzük a gyerek ínye és foga közé középre a fogkefét és óvatos, körkörös mozdulatokkal, alaposan keféljük át az egész lágyrészt, és a már kibújt fogacskákat. Arra figyeljünk, hogy ne erősen súroljuk és a fogak valamint az íny elülső tisztítása után, a fogkefét vertikálisan elfordítva a fogak belső felét és az íny hátsó szakaszait is alaposan tisztítsuk át. Ahhoz, hogy a gyereket ideje korán elkezdjük szoktatni a legalább két perces fogmosásra énekeljünk neki fogmosás közben egy gyerekdalt, ami körülbelül ennyi időt vesz igénybe, hiszen ezáltal mi is követni tudjuk majd, hogy mennyi ideje tisztogatunk. Ezt végezzük el naponta két főétkezés után neki, de lefekvés előtt mindenképp.

Rendkívül fontos a megelőzés! Az ügyes fogmosás elsajátításán kívül vezessük be az alábbi prevenciós szokásokat is: Soha ne fektessük le a babát cukrot tartalmazó tápszerrel vagy gyümölcslével teli cumisüveggel! A legjobb, ha minél előbb megpróbáljuk teljes mértékben elkerülni a cukros italokat és ételeket! Hat hónapos kortól kezdve ösztönözzük arra gyermekeinket, hogy szokjon hozzá a pohárhoz, egy éves korára pedig próbálja meg teljesen elhagyni a cumisüveget! Ez létfontosságú kérdés az egészséges fogazat későbbi kialakulása szempontjából! 

A fogmosási rutin hasonlóképpen folytatódik 3-5 éves korban is, de itt már változtatnunk kell pár bevett gyakorlaton. Először is, hagyjuk, hogy a gyerek saját maga válassza ki a fogkeféjét, így sokkal nagyobb élmény lesz neki minden fogmosás. Ezt úgy a legegyszerűbb helyesen csinálni, hogy a boltban először mi magunk választunk 3-4 olyan gyerekfogkefét, ami a kicsi számára megfelel, és az általunk jónak ítélt darabokból választhat a kicsi. Ma már olyan telefonra letölthető alkalmazások is a segítségünkre vannak, mint a Disney Magic Timer, ami a fogmosás ideje alatt egyszerre edukálja, leköti és szórakoztatja a gyereket, míg mi elvégezzük a szájában a fogmosást. Ez az app kifejezetten a gyerek fogmosás segítésére lett kifejlesztve, így időben épp addig tart az “esemény”, amíg a fogmosásnak zajlania kell. Mivel 6-7 éves korig javallott a szülőnek végeznie a fogmosást, így jó ha ezt a napi rutint összekötjük minél több mókával. A 3-5 éves korig tartó szakaszban figyeljünk arra, hogy a gyerek megtanulja, hogy ki kell köpnie a fogmosáskor keletkezett fogkrémhabot. Mutassuk meg neki hogy kell és neveljük erre folyamatosan. Fokozatosan válthatunk finoman mentolos gyerekfogkrémre, hogy a kicsinek később ne legyen furcsa “felnőtt” fogkrémre váltani. Ha manuális fogkefét használunk, akkor végezzük el egyenletesen, körkörös mozdulatokkal a fogazat és az így teljes megtisztítását kívül és belül. Ha pedig elektromos fogkefét használunk, hagyjuk, hogy a fogkefe végezze a dolgát a fogakon. Belül érdemes negyvenöt fokos szögben elfordítva tartani a fogkefét, hogy az automatizált mozgású sörék jól odaférjenek a nehezen elérhető helyekre is. 

6-12 éves korig: Ez az az időszak, amikor a gyermekünk már önállóan is próbálkozhat a fogmosással, azonban a helyes fogmosási technika elsajátítása időt vehet igénybe, ezért továbbra is segítsünk be a fogmosásba! A legjobb az, ha ez mindig közös program, így a gyerek, amit lát azt fogja elsajátítatni. Hét éves kora után már engedjük, hogy átvegye az irányítást, de továbbra is figyeljük, hogy csinálja. Óriási tévhit az, hogy már pár évesen mossanak egyedül fogat. Kicsiként egyszerűen nem alakulnak ki a megfelelő mozdulatok és a gyerek könnyen kárt is tehet a saját szájüregében, ezért nagyon fontos, hogy hat éves korig mi végezzük el ezt a műveletet helyette, majd fokozatosan szoktassuk az önállóságra. 

A gyerekek tökéletes fogmosási rutinjában hatalmas segítség lehet a szülőnek, gyereknek egyaránt, ha az első fogászati szűréseken konkrét fogmosás edukációt is kérünk a szülőként a gyerekfogásztól. Kérdezz bátran, sosincs rossz kérdés!


Visszahívást kérek


Grand Park Dental fogászati szakrendelő

Szolgáltatásaink

Szolgáltatásaink

Tekintse át, hogy milyen szolgáltatásokat vehet igénybe fogorvosaink segítségével!

Megnézem
Fogorvosaink

Fogorvosaink

Fogorvosaink és munkatársaink várják, hogy szakszerű segítséget nyújtsanak a panaszaira.

Megnézem
Időpontfoglalás

Időpontfoglalás

Időpontot kérek fogorvosi kezelésre vagy szűrésre!

Megnézem
Kapcsolat

Kapcsolat

Írja meg miben segíthetünk és szívesen visszahívjuk!

Megnézem